Fakultetet har udforsket sidste skoledag som nutidigt led i en dannelsesproces!

Jeg er sikker på, at for flere mennesker er sidste skoledag - http://dramashop.dk/category/sidste-skoledag-63/ – en skoledag, de har i sinde at erindre lige til de bliver gamle. Flere mennesker glæder sig til deres sidste skoledag adskillige uger i forvejen. Personers sidste skoledag kan absolut falde ind under rubrikken som en overgangsrite. På præcis samme måde som dåbsbekræftelsen, betoner den sidste skoledag udviklingstrinnet fra lille pus til et voksent individ. Lige ude i horisonten lurer dagligdagen som voksen med ansvar og forpligtelser. Afhandlinger har argumenteret for, at divergencen mellem barn & voksen er en skellinje, som kom frem med oplysningstidens idéer. Når man ser det historisk, er denne sondring altså ik en selvfølge, men noget, som er skabt i en specifik kulturel kontekst. Og det er nøjagtig dét en skarp analyse kan forklare. Jeg erindrer med tårer i øjnene min sidste skoledag, hvor hver og en havde været i specialbutikker og investere i sidste skoledag kostumer. Jeg elskede at være klædt ud, da jeg var mindre, så jeg var oppe og flyve!

Vores sidste skoledag betyder uden tvivl meget for mig. I dag er jeg etnolog, og har således undersøgt dé værdier, folk forbinder med deres sidste skoledag. For langt de fleste er deres sidste skoledag en stor dag, og vi har belyst, hvilke meninger, som sidste skoledag får tillagt. Jeg arbejder med at forske i, hvorledes mennesker klæder sig, gifter sig og får børn. Kollegaer og jeg har foretaget feltarbejde i sammenhæng med en sidste skoledag, hvor mig og mine kollegaer efterforskede de unge menneskers brug af sidste skoledag kostumer. Dét kom der en interessant bog ud af, der senere er blevet publiceret. Så hvis nogle er interesseret i at læse kolossalt meget mere om den sidste skoledag som europæisk fænomen, kan I finde mine kollegaers og min rapport i den tætteste bogforhandler lige nu. Det er samfundsrelevant slutresultater, kan vi absolut mene. En undersøgelse, der absolut kan forstørre jeres tilgang til verden, og dét er absolut ikke dårligt.