Gode resultater honoreres med prangende pokaler

Pokaler opfattes af langt de fleste som et symbol på dygtighed indenfor et nærmere bestemt felt. Især i sportsverdenen, hvor 1., 2. og 3. pladser sædvanligvis overrækkes pokaler, hvis størrelse hænger sammen med den tilkæmpede plads, er de meget udbredte. Altså betyder det, at 1. plads-indehaveren typisk får overrakt en betydeligt mere pralende pokal end 3. pladsen, for at symbolisere, at det faktisk er 1. pladsen, der er den bedste!

En sådan form for belønning ligger så dybt begravet i vores konkurrencesamfund, at det er de færreste, der tænker over, hvordan traditionen faktisk er blevet til. Undersøger man pokalerne nærmere, er det imidlertid indlysende, at deres popularitet og eftertragtethed reelt bygger på den genetiske opbygning

Som den verdenskendte biolog Charles Darwin afslørede med sin evolutionsteori, fødes mennesket nemlig med et genetisk betinget instinkt for overlevelse.

Dette er dog ikke udelukkende ensbetydende med, at mennesket underbevidst er skruet sammen til at kæmpe for sin egen overlevelse. Nej, det er jo faktisk også ensbetydende med, at ethvert menneske ubevidst kæmper for at blive bedre end de andre og således overlegen. Menneskeracens nuværende position som fødekædens øverste led er ligeledes tilkommet os pga. vores teknologiske formåen, hvorfor overlegenhed er en kvalitet, der helt naturligt efterhiges af stort set alle.

Dvs., at pokaler i realiteten har en motiverende effekt på os, da de appellerer til en dybtliggende at være bedst til noget samt den respekt, som denne titel giver. Det er derfor ikke helt galt, når f.eks. skolelærere og sportsfolk udlover pokaler til dem, der præsterer bedst i en given konkurrence – det er nemlig en gulerod, der per automatik får os til at yde noget ekstraordinært!

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>